Eggstra — ciekawe fakty Wielkanocne
W UE znajduje się około 383 miliony niosek składających do siedmiu milionów ton jajek rocznie. Co wiedzą Państwo o jajkach i całej branży w UE? Po obejrzeniu filmu będzie można dowiedzieć się więcej.
Jajko Wielkanocne jest częścią wielusetletniej tradycji.
Kto je tu sprowadził?
Niektórzy twierdzą, że latające dzwonki. Inni zaś, że króliki.
Ale nie ma jajka bez kury. A może na odwrót?
W UE produkuje się do 7 milionów ton jajek rocznie. W większości we Francji, Niemczech i Włoszech.
W UE każdy zjada około 200 jajek rocznie.
Każde jajko jest oznaczone kodem. Mówi on, jak i gdzie zostało ono wyprodukowane.
Życie kury nie jest łatwe. Klatki były mniejsze niż kartka formatu A4. W 2012 roku UE zakazała stosowania klatek mniejszych niż 750 cm².
Jajka są bogate w proteiny, mogą również być używane w kosmetykach, szczepionkach i klejach.
Ponadto można je jeść, jak lubisz: w koszulkach, sadzone, w jajecznicy lub czekoladowe.
Radosnych Świąt Wielkanocnych!
EuroparlTV